Eredete: Őse valószínűleg valamilyen tibeti pásztorkutya volt. Valamikor az 5. században kerülhetett Európába. Modern változatát a 19. század derekán alakították ki a bernáthegyi, az újfundlandi és a pireneusi hegyikutya keresztezése révén.

A 19. század harmincas éveinek végén, a negyvenes éveinek elején Heinrich Essig német tenyésztő, Leonberg város tanácsosa keresztezett egy fekete-fehér Új-foundlandi szukát egy a „Nagy” Szent Bernát kolostor menedékházából származó Barry nevű kannal. Később ehhez jött még egy Pireneusi hegyikutya.

Ez nagyon nagy, túlnyomórészt hosszú, fehér szőrű kutyákat eredményezett.Essig célja egy oroszlánhoz hasonlatos kutya kitenyésztése volt. Az oroszlán Leonberg város címerállata. Az első valóban „Leonbergi”-nek nevezett kutyák 1846-ban születtek. Ezek egyesítették magukban a kiinduló fajták kitűnő tulajdonságait. Már röviddel ezután sok ilyen kutyát adtak el Leonbergből státuszszimbólumként az egész világba, Sissy királynő, III.Napoleon, I.Unberto, Richard Wagner, Bismark és az orosz cári udvar is leonbergi kutyákkal vette körül magát. A 19. század végén Baden-Württemberg tartományban a Leonbergi-t kiváltképpen parasztkutyaként tartották. Sokat magasztalták az őrző- és egyéb alapvető tulajdonságait. A két világháborúban és a háború utáni szűkös időkben a tenyészkutyák száma drámaian visszaesett.

Eredeti neve: Leonberger.

Családunk első leonbergije

Ma a leonberger egy kitűnő családi kutya, amely modern életünk minden igényének megfelel. Családi kutyaként a Leonbergi a mai lakó- és életfeltételek között megbízható partner, amelyet nehézségek nélkül mindenhová magunkkal vihetünk. A gyerekekért rajong és képes megbarátkozni mindenféle élőlénnyel, barátja tud lenni a család összes tagjának, állatainak. Se nem gyáva, se nem agresszív. Kísérőkutyaként egy kellemes, hűséges és félelmet nem ismerő kísérő minden életszituációban.